Producator Agricol Piscicultura Botosani

Din cele mai vechi timpuri judetul Botosani a oferit conditii prielnice pentru cresterea pestelui. Primele mentiuni privitoare la existenta iazurilor dateaza din secolul al XV-lea. In Chorographya Moldovei (1528), Reicherstorffer noteaza:``tara era foarte bogata nu numai in ogoare, vii, turme si mine, dar si in helestee si balti cu pesti alesi si variati``. Importanta iazurilor pentru populatie si economie rezulta din hrisoavele domnesti de intarire a proprietatii sau de danie de sate facute de domnitori celor care i-au ``slujit cu credinta si cinste``, actele de mostenire ale urmasilor , precum si relatarile unor calatori straini care ne-au vizitat tara, in care sunt mentionate cu grija de autori. In 1582 , Iancu Voievod da intarire lui Dumitru Movila jumatate din Hudesti, cu iazuri si cu mori pe Baseu.

S.C. PIRANIA S.R.L. administreaza aproximativ 400 ha luciu de apa, fermele piscicole fiind situate pe afluenti ai Prutului :Baseu, Podriga, Dresleuca.

S.C. PIRANIA S.R.L. are o productie de aproximativ 450t peste, din care 250 t crap, 120 t ciprinide asiatice , 40 t caras, restul fiind reprezentat de alte specii precum :somn, salau, sturion, etc. Furajele folosite pentru hrana pestilor, ( reprezentate de cereale, derivate ale cerealelor, srot de floarea soarelui si soia, ), configuratia terenului , precum si apa cu parametrii favorabili pentru activitatea de piscicultura fac ca productivitatea piscicola sa fie buna, iar pestele obtinut sa fie de calitate superioara. Pestele obtinut de noi are gustul si proprietatile unui peste aproape ``eco``, atat datorita furajelor, cat si datorita faptului ca in amonte de ferma noastra nu exista nici o activitate economica care sa afecteze semnificativ calitatea apei.

Pestele obtinut poate fi livrat in stare vie sau proaspat.

S.C. PIRANIA S.R.L. a construit anul acesta din fonduri proprii o cherhana unde are loc spalarea pestelui, impachetarea in fulgi de gheata si ambalarea in lazi.


Productia de peste obtinuta este distribuita prin reteaua proprie de distributie in toata tara.

Activitatea de piscicultura se desfasoara in doua ferme piscicole: Ferma piscicola Hudesti si Complexul piscicol Lebada, unde se desfasoara si pescuitul sportiv.

Ferma piscicola Hudesti este amplasata in albia majora a paraului Baseu,pe cursul superior al acestuia si la circa 1 km de DN 29 A, in satul Hudesti, comuna Hudesti, judetul Botosani.

Sediul fermei este amplasat in imediata apropiere a umarului stang al barajului iazului Baseu. Sediul este dotat cu instalatie electrica, telefonie mobila si apa potabila. Reteaua rutiera din zona este reprezentata de drumurile de exploatare a terenurilor agricole, drumuri comunale, judetene si nationale.

Ferma are in componenta: iazul Baseu (23 ha), iazul Lupeni (20ha) ,acumularea Cal Alb (155 ha) ,Pepiniera piscicola Havarna (71 ha ), iaz Havarna 2 (32 ha), iaz Havarna 3 ( 15 ha),acestea fiind amplasate in bazinul de receptie a raului Baseu, pe raza com. Hudesti; si iazul Darabani 1 (7ha ), iazul Darabani 2(8ha ) acestea fiind amplasate in bazinul de receptie a paraului Podriga, pe raza orasului Darabani.

Pentru armonizarea cu legislatia europeana, S.C. PIRANIA S.R.L. a construit in comuna Hudesti, din fonduri proprii, o cherhana , unde are loc spalarea pestelui , impachetarea in fulgi de gheata si ambalarea acestuia in lazi.

Complexul piscicol Lebada, pepiniera Rai, comuna Curtesti, Jud. Botosani este amplasat in imediata apropiere a orasului Botosani, langa DE 85, in albia majora a paraului Dresleuca, pe teritoriul comunei Curtesti, in aval de acumularea Rai. Pepiniera Rai are o suprafata totala de 21,13 ha, din care 12,15 ha este luciu de apa, 1,47 ha sunt constructii hidrotehnice si 7,73 ha sunt pasuni. Pepiniera Lebada are doua bazine piscicole: Helesteul mare (9,26 ha) si Helesteul mic (2,89 ha). Sediul este dotat cu: energie electrica, telefonie mobila si apa potabila, parcare pazita.

Personalul angajat este in numar de 50 persoane , din care 4 ingineri de specialitate, 1 economist,1 sofer, 1 mecanic utilaj, 4 tractoristi,1 electrician, 1 sudor, 2 magazioneri, 5 pescari, 5 piscicultori, agenti de paza.

Societatea a achizitionat dea lungul timpului din fonduri proprii sau fonduri SAPARD 1 camion Mercedes Benz pentru transportul furajelor si al arocamentelor, 1 buldoexcavator, camioane si masini izoterme pentru transportul pestelui marfa, masini pentru transportul personalului prin ferma, 3 tractoare, 20 barci pescaresti, 3 navoade, 4 cisterne pentru transport peste viu, navod pentru pescuit puietul, aparate pentru monitorizarea parametrilor fizico-chimici ai apei, aeratoare, cositoare, plug, grapa, plug pentru asolament agropiscicol, atomizor, motoferastrau, moara cu ciocanele, magazii de furaje, etc.

Furajarea se face in sistem extensiv si semi-intensiv , cu furaje clasice, de tip cereale, srot de floarea soarelui, soia.

Activitatea de piscicultura desfasurata presupune :

  • Obtinerea materialului de populare - puiet de crap si fitofag de una vara;
  • Cresterea si dezvoltarea materialului piscicol de un an si doi ani;
  • Comercializarea pestelui marfa obtinut.